Hunaja-makeuttaa-ekologisesti

Ruokavalinnoillamme vaikutamme oman hyvinvointimme lisäksi myös ympäristön hyvinvointiin. Ekologisesti tuotettu ruoka on hyväksi sekä ihmisille että maapallolle. Hunaja on makeutusaine, joka on myös ympäristön kannalta hyvä valinta.
Hunaja on ekotehokas makeutusaine eli sen tuottamiseen kuluu vähän energiaa. Hunajantuotannon ekotehokkuus perustuu siihen, että hunaja on luonnontuote. Mehiläiset keräävät meden luonnonkukista tai se saadaan viljelykasvien sivutuotteena, siksi hunajankeruu ei rasita ympäristöä lainkaan, päinvastoin mehiläispölytys on elintärkeä osa luonnon monimuotoisuutta.
Medestä mehiläiset valmistavat hunajaa ja varastoivat sen mehiläisvahasta rakentamiinsa kennoihin. Mehiläispesään asti hunajanvalmistusprosessiin ei tarvita uusiutumattomia luonnonvaroja lainkaan. Mehiläisten hoitotyöhön liittyvä tavarankuljetus ja mehiläisten talviruokinta kuluttaa energiaa, mutta kokonaisuuteen nähden sen merkitys on pieni.
Hunajan käsittelyyn kuluu myös energiaa, mutta melko minimaalisesti, sillä hunaja on käyttökelpoista sinällään. Hunaja lingotaan kennoista ulos, vahamuruset siivilöidään pois ja ennen pakkausta hunajaa vaivataan mekaanisesti. Nämä työvaiheet kuluttavat energiaa minimaalisesti, jos prosessia verrataan esimerkiksi raakasokerin uuttamiseen, puhdistamiseen ja kiteyttämiseen.