Hunajan-terveysvaikutukset

Hunaja on aito 100 % luonnontuote, jonka valmistavat mehiläiset. Tässä luonnon omassa makeutusaineessa on paljon hyviä ominaisuuksia. Hunaja on maukas, monikäyttöinen ja terveellinen ravintoaine. Hunaja tunnetaan ja sitä arvostetaan ympäri maailmaa ja sitä on käytetty jo vuosituhansien ajan lääkkeenä ja ravintona.
Hunaja helpottaa, kun olet vilustunut
Hunajan sisältämät antioksidantit tukevat elimistön luonnollista vastustuskykyä ja säästävät hunajan vakituisen käyttäjän monilta vilustumistaudeilta. Jos tauti kuitenkin pääsee iskemään, sekoita muutama lusikallinen hunajaa ja vastapuristettua sitruunamehua lämpimään veteen tai teehen. Kääriydy torkkupeittoon ja käperry sohvannurkkaan ja nauti mukillinen lämmintä juomaa. Hunajajuoma helpottaa oloa ja hunajan sisältämä glukoosioksidiaasi-entsyymi lieventää tulehdusta.
Hunaja hillitsee yskää
Lusikallinen hunajaa ennen nukkumaanmenoa lievittää yskää ja helpottaa unta. Hunaja on tutkimuksen mukaan vähintään yhtä tehokas kuin yskänlääkkeet, eikä hunajalla ole samanlaisia haittavaikutuksia kuin yskänlääkkeillä. Teho perustuu hunajan sisältämiin antioksidantteihin ja sen mikrobeja tuhoavaan vaikutukseen. Myös hunajan makeus lisää limaneritystä ja sen poistumista.
Hunaja on vatsan ystävä
Hunaja sisältää prebiootteja, jotka ovat kuidunkaltaisia hiilihydraatteja. Ne edistävät terveyttä tasapainottamalla suolistomikrobistoa. Lisäksi prebiootit tehostavat kivennäisaineiden, kuten kalsiumin, magnesiumin ja raudan imeytymistä ohutsuolesta.
Hunaja antaa levollisen unen
Hunajaa on käytetty iät ajat unilääkkeenä. Hunaja edistää serotoniinin erittymistä, mikä edistää rentoutumista. Nauti ennen nukkumaanmenoa pieni hunajainen iltapala, esimerkiksi täysjyväsämpylä hunaja-pähkinälevitteellä hunajalla makeutetun kamomillateen kera.
Hunajaa pieniin palovammoihin ja haavoihin
Hunaja lievittää palovammojen aiheuttamaa kirvelyä ja punoitusta. Ensiapuna huuhtele ihoa kylmällä vedellä niin pitkään, että kipu lakkaa. Sen jälkeen sivele hunajaa ohuelti palovamman päälle.
Hunajassa on antibakteerisia ominaisuuksia ja siksi sitä on aina käytetty haavojen hoidossa. Myös nykylääketiede hyödyntää hunajaa taistelussa resistenttejä bakteereja vastaan.
Siedätyshoitoa siitepölyallergiaan
Hunajaa kannattaa kokeilla siedätyshoidoksi siitepölyallergiaan. Hunaja sisältää siitepölyä, siksi sen säännöllinen päivittäinen käyttö voi totuttaa elimistön vähitellen pieniin siitepölymääriin. Yliherkkyys siitepölyjä kohtaan saattaa vähentyä ja oireet siitepölykaudella voivat lievittyä. Siedätyshoidossa kannattaa kokeilla nimenomaan kotimaista hunajaa, koska hunajan sisältämät siitepölyhiukkaset ovat tällöin peräisin kotoperäisistä kasveista. Voi hyvin – luomuhunaja sisältää runsaasti siitepölyä, joten se soveltuu hyvin siedätyshoitoon. Kokeile alussa pienellä määrällä.
Luontoäidin ensiapuohjeita flunssanhoitoon
Leikkaa mukin pohjalle lastuja tuoreesta inkivääristä ja kaada kuumaa vettä päälle. Anna hautua hetki, siivilöi sitten lastut pois. Lisää sitruunan mehua ja hunajaa. Lievittää kurkkukipua tehokkaasti.
– Lisää valkosipulimurskaa hunajaan, nauti ruisleivän päällä tai lusikallinen tarpeen mukaan.
– Mukillinen lämmintä mustaherukkamehua hunajan kera.
– Tyrnimehu hunajalla makeutettuna sisältää runsaasti antioksidantteja ja C-vitamiinia.
– Kuuma kasvis- tai kanakeitto, joka sisältää runsaasti cayennepippuria tai chiliä. Jälkiruuaksi hunajateetä sitruunalla.
– Lusikallinen hunajaa joka päivä.