Maatila

Komppa-Seppälän luomutila sijaitsee Jyväskylän Korpilahdella, Korpiahon kylässä. Perheyrityksemme on erikoistunut luonnonmukaiseen mehiläishoitoon ja laadukkaiden hunajatuotteiden valmistamiseen.

Ostimme maatilan vuonna 1990 ja siirryimme heti luomuviljelyyn. Tilan pelloilla kasvatetaan tällä hetkellä luomuheinää. Lisäksi viljelemme vihanneksia, marjoja ja hedelmiä maatilan omaan käyttöön ja alkuperäisrotuiset maatiaiskanat pitävät omalta osaltaan huolta omavaraisuudesta.
Ekologinen elämäntapa on maatilamme perusarvoja. Olemme suosineet puurakentamista ja hyödynnämme kierrätysmateriaaleja. Lämmitysenergian saamme omasta metsästä ja tilallamme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa, uusiutuvilla energialähteillä tuotettua ekosähköä.

 

Kokenut mehiläishoitotiimi

Suomen kesä on lyhyt ja intensiivinen. Pitkät päivät ja valoisat yöt saavat luonnon vauhtiin ja kaikki kasvaa hämmästyttävän nopeasti. Kukatkin kukkivat miltei kaikki yhtä aikaa. Mehiläisille pohjoisen lyhyt satokausi merkitsee sitä, että muutamissa viikoissa on kerättävä koko vuoden hunajasato. Kukkien runsaus ja yltäkylläinen valo saavat mehiläiset ahkeroimaan miltei yötä päivää.
Mehiläiset eivät ole ainoita, jotka tekevät kesällä pitkää päivää, niin tekee myös ahkera mehiläishoitotiimimme. Kesällä kierrämme hoitamassa mehiläisiä miltei joka päivä, jotta ehdimme tarkastamaan jokaisen pesän yhdeksän päivän välein. Samaan aikaan kasvatamme uusia mehiläiskuningattaria, kunnostetamme kalustoa ja joskus joudumme pyydystämään karanneen mehiläisparvenkin. Työ on reipasta ja painavien pesälaatikoiden nostelu vaatii lihasvoimaa, mutta kokeneelta porukaltamme työt sujuvat rivakasti.

 
Kansainvälistä meininkiä

Tilallamme on palkattujen työntekijöiden lisäksi kansainvälisiä vapaaehtoistyöntekijöitä ympäri maailmaa. Kesäkausi onkin vilkasta aikaa, kun tilaltamme voi löytyä kymmenkunta eri kansallisuutta yhtä aikaa. Kansainvälinen meno on hauskaa ja antoisaa, työt sujuvat rattoisasti kun samalla voi keskustella vaikkapa intialaisesta pienviljelystä, amerikkalaisesta opiskelijaelämästä tai italian poliittisesta tilanteesta.