Categories:Mehiläisten elämästä and Tiesitkö hunajasta

Ongelmia karhuista

Karhuista on ollut tänä vuonna erityisen paljon riesaa. Hunajamme on tunnetusti hyvää ja taitaa siksi houkuttaa myös mesikämmeniä. Karhut eivät erityisesti etsi mehiläispesiä, mutta kun sellainen osuu kohdalle, karhu ei voi vastustaa kiusausta. Kerran kun ne hoksaavat herkun ne muistavat tämän ja palaavat tarhalle uudelleen. Emot opettavat taitoa myös pennuilleen. Mehiläiset kyllä yrittävät puolustaa pesäänsä hyökkääjää vastaan ja lukuisat mehiläisenpistot tuntuvat myös karhun nahassa. Siksi karhut usein kuljettavat pesälaatikoita ja hunajakehiä kauemmas tarhalta, jotta pääsevät syömään niitä rauhassa.

Mehiläispesiä voidaan suojata karhuilta sähköaidoilla ja mekin olemme rakentaneet aidat kaikkien tarhojemme ympärille, niillä alueilla joissa vahinkoja on ollut. Ongelmana on se, että karhukannan kasvaessa vahingot leviävät koko ajan uusille alueille ja etukäteen ei tiedä missä seuraavat pesät hävitetään. Toinen ongelma on se, että osa karhuista oppii menemään sähköaidasta läpi. Ne kyllä kunnioittavat aitaa, mutta jotkut kaivavat maata aidan alta ja menevät siten aitauksen sisään, toiset taas vetävät sähköpaimenen langat alas ja loikkaavat niiden yli.

Karhut ovat rikkoneet ja hajottaneet meiltä tänä vuonna yli seitsemänkymmentä pesää. Lisäksi sähköaitojen rakentamisessa ja ylläpitämisessä on iso työ. Aidat toimivat aurinkokennoilla, mutta yöaikaa ja pilvisiä päiviä varten niihin on ostettava akut, joka on myös iso kustannuserä.

Karhut kuuluvat suomalaiseen luontoon ja uskomme, että pärjäämme niiden kanssa. Toivomme vain, että karhujen aiheuttamat vahingot korvataan täysimääräisenä ja myös sitä, että nykyistä metsästystä kohdennettaisiin erityisesti näihin sähköaitoja rikkoviin ongelmatapauksiin.

IMG_0813

Karhu on kaivanut maata sähköaidan ympäriltä ja onneksi aita on estänyt hunajarosvon hyökkäyksen.

Karhun-kynnenjäljet-1

Karhu jätti puumerkkinsä mehiläispesien vieressä olevaan puuhun.

IMG_0771

Vahingot alkoivat aikaisin keväällä.

IMG_1303

 

No Comments

KIRJOITA KOMMENTTI

You must be logged in to post a comment.