Luomutuotanto

Voi hyvin –hunaja on luonnonmukaisesti tuotettua.

Luonnonmukainen mehiläishoito on viranomaisten valvomaa ja luonnonmukaiset tuotteet tunnistaa luomumerkistä ja valvontaviranomaisen koodista.
Hunajalle saa virallisen luomumerkin, kun liittyy luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään ja noudattaa valvontajärjestelmän vaatimuksia. Tässä tiivistelmä luonnonmukaisen mehiläishoidon tuotanto-ohjeista.

 
Valvonta

 
Luomutuotteita valvotaan Suomessa tarkasti. Voi hyvin –luomuhunajan tuotantoa valvoo Elintarviketurvallisuusvirasto eli Evira. Tilallamme tehdään 1 -2 kertaa vuodessa tarkastuskäynti, jolloin valvova viranomainen tarkistaa mehiläistarhamme, tuotantotilamme, valmistusprosessin ja kirjanpidon. Vain valvotut yritykset saavat käyttää luomumerkkiä. Valvonnan vuoksi luomutuotannossa on paljon paperitöitä, jotka osaltaan nostavat kustannuksia.

 

 

Mehiläistarhojen sijainti

 


Luonnonmukaisessa mehiläistarhauksessa kiinnitetään erityisesti huomiota mehiläistarhojen sijaintiin. Mehiläiset lentävät noin kolmen kilometrin säteellä pesästään, siksi mehiläistarhojen tulee sijaita siten, että lentosäteellä mesi- ja siitepölylähteet ovat pääsääntöisesti luonnonvaraisia tai luonnonmukaisesti viljeltyjä kasveja tai metsää. Tarhojen tulee myös sijaita vähintään 6 km etäisyydellä mahdollisista saastelähteistä, kuten esim. vilkasliikenteisistä teistä (yli 6000 autoa / vrk), kaatopaikoista ja jätteenpolttolaitoksista. Myös tavanomaisesti viljeltyjä kasveja voi olla lentosäteellä, edellyttäen, että kasveihin kohdistuvat ympäristövaikutukset ovat vähäisiä, eivätkä vaikuta mehiläistuotteiden laatuun. Alueella ei saa olla geneettisesti muunnettuja viljelykasveja. Pesien sijaintipaikat ovat koko ajan valvontaviranomaisten tiedossa.

 

 

Talviruokinta

 


Tuotantokauden lopussa pesiin on jätettävä riittävän suuret hunaja- ja siitepölyvarastot, jotta mehiläiset selviävät talvehtimisesta. Mehiläisten ruokinta talven varalle on sallittu hunajasadon korjaamisen jälkeen. Mehiläisten talviruoaksi annetaan vain luonnonmukaisesti tuotettua sokeria. Luomumehiläishoidossa mehiläisille ei saa syöttää siitepölyn korvikkeena soijarehua.

 

 

Tautien ennaltaehkäisy

Lääkeaineiden ja kemiallisten torjunta-aineiden käyttö loisten ja tautien torjunnassa on luomutuotannossa kielletty. Varroapunkin torjunnassa voidaan käyttää luonnossa esiintyviä happoja ja eteerisiä aineita kuten muurahais- ja oksaalihappoa sekä tymolia. Varsikin ulkomailla tavanomaisessa hunajan tuotannossa käytetään hyvin yleisesti antibiootteja ja synteettisiä kemikaaleja kuten fluvalinaatteja, ja niiden jäämät ovat yleisiä hunajassa. Maailmankaupassa arvioidaan noin joka kolmannen erän sisältävän jäämiä. Luomuhoidossa panostetaan mehiläistautien ennalta ehkäisyyn ja mahdollisimman vastustuskykyisten mehiläiskantojen käyttämiseen.

 

 

Mehiläisvaha, pesämateriaalit ja hoitotoimenpiteet

Synteettisten torjunta-aineiden jäämät kertyvät mehiläisvahaan. Tämän vuoksi luomutuotannossa mehiläispesiin laitettavat pohjukelevyt on valmistettava mehiläisvahasta, joka on peräisin luonnonmukaisesta mehiläishoitoyksiköstä.
Mehiläisten talveuttamiseen käytettävät pesät on valmistettava luonnollisista materiaaleista esimerkiksi puusta tai vanerista.
Mehiläiskuningatarten siipien typistäminen on kiellettyä.

Lopuksi

 
Mehiläiset ovat vapaita eläimiä ja ne voivat vapaasti lentää minne haluavat. Tarhattuinakin ne elävät lajinomaista elämää, siksi hunaja makeutusaineena on eettisesti oikea valinta. Hunajan tuottamiseen käytetään vähän uusiutumattomia luonnonvaroja ja siksi se on ekotehokas elintarvike.
Mehiläishoito edistää luonnon monimuotoisuutta ja luonnonmukaisen tuotannon periaatteisiin mehiläishoito sopii erinomaisesti, sillä mehiläisten suorittama pölytys on merkittävä osa maa- ja metsätaloustuotantoa.