Mehilaishoito

 

Voi hyvin –luomuhunaja tuotetaan Komppa-Seppälän luomutilalla ja kaikki myymämme luomuhunaja on peräisin omasta mehiläistarhauksesta.

Mehiläiset keräävät kukista mettä noin kolmen kilometrin säteellä pesästään. Pidämme yhdellä mehiläistarhalla yleensä kahdeksaa mehiläispesää, jotta kukkia riittää kaikille mehiläisille. Mehiläistarhamme sijaitsevatkin laajalla alueella Jyväskylän Korpilahdella ja naapurikunnissa. Osa tarhauksestamme sijaitsee Kanta-Hämeessä Renkossa ja Lopella, ja joitakin tarhoja on myös Lohjalla. Sijoitamme mehiläistarhat ajoreittien varrelle noin viiden kilometrin välein, jotta ajokilometrejä tulee mahdollisimman vähän.
Mehiläistarhat eivät siis ole ainoastaan omalla tilallamme vaan laajalla alueella useiden eri maanomistajien mailla. Nykyään saamme paljon yhteydenottoja joissa meille tarjotaan tarhapaikkoja. Tietous mehiläisten pölytystyön arvosta on lisääntynyt ja monet haluavat varmistaa puutarhansa hyvät marja- ja hedelmäsadot ja lähimetsien marjapaikat.

 
Mehiläisvuosi
Mehiläishoitokausi alkaa keväällä huhtikuussa, jolloin tarkistamme talven jäljiltä mehiläispesien kunnon sekä ruokavarat ja samalla puhdistamme pesien pohjat.
Kesällä käymme hoitamassa jokaista mehiläispesää noin yhdeksän päivän välein. Yhdyskunnan kasvun myötä annamme mehiläisille lisää tilaa lisäämällä laatikoita pesän päälle. Joka kerta tarkkailemme myös mehiläisten parveiluaikeita. Jos näemme, että mehiläiset aikovat parveilla, hillitsemme niiden karkailuhalut jakamalla pesän kahteen osaan aivan kuten mehiläiset haluavatkin.
Keskikesällä kasvatamme uusia kuningattaria, joita myymme myös toisille mehiläistarhaajille. Heinäkuun lopulla alkaa hunajasadon korjuu ja hunajan linkous.
Elokuussa sadonkorjuun jälkeen alamme valmistella pesiä talvea varten ja annamme niille lisäravinnoksi luomusokerista valmistettua ruokaa, jotta ne selviävät pitkästä talvikaudesta varmasti hengissä. Talvivalmistelut kestävät marraskuulle saakka. Viimeiseksi laitamme pesien lentoaukkoihin verkot, jotka estävät hiirten pääsyn sisälle mehiläispesään talven aikana.
Sydäntalvella pakkamme ja markkinoimme hunajaa ja kevättalvella valmistaudummekin jo seuraavaan kesään rakentamalla ja kunnostamalla kalustoa. Huhtikuulla vuodenkierto alkaakin taas uudelleen.