Categories:Tilalla tapahtuu Tags:Järki särki

Särkiä?? – mitä ihmettä!

DSC_0341
Blogimme on ollut unohduksissa, mutta siihen on syynsä… olemme olleet kiireisiä, sillä aloitimme viime vuonna tilallamme aivan uuden tuotantosuunnan. Rakensimme pienet kalankäsittelytilat ja aloimme… jalostaa särkiä!
Tämä on kummastuttanut monia, sillä olemme olleet mehiläishoitajia jo 30 vuotta ja pyöritämme isoa ammattimehiläistarhausta, jossa on työtä ihan riittävästi. Miksi ihmeessä tällainen särki startup?
Yksiselitteistä vastausta ei ole, olemme naureskelleet, että tämä on meidän viidenkympin hurahdus, se juttu, kun elämään pitää saada jotain uutta…
Muitakin selityksiä löytyy. Kotitarvekalastus on kuulunut meidän molempien elämään jo lapsesta saakka, pidämme hyvästä ruoasta ja erityisesti kalasta. Ari on itse asiassa kala- alan ammattilainenkin, sillä hänen pääaineensa yliopistolla oli kalatalous. Lisäksi hän on ollut pitkään mukana kala-alan järjestötehtävissä.

Järkeviä särkiä

Viitisen vuotta sitten aloimme tehdä särkisäilykkeitä omaan käyttöön. Reseptien hiomisen jälkeen tuote oli herkullinen ja kaveritkin pyysivät lisää purkkeja lahjapurkkien jälkeen. Itsekin tykkäsimme, että särki on sairaan hyvää purkkikalaa.
Aloimme jossain vaiheessa miettiä olisiko särjen jalostamisessa sivubisneksen mahdollisuus.
Vuosien varrella olemme nähneet monta hanketta ja yritystä kotimaisen vähäarvoisen kalan käytön lisäämiseksi. Projekti projektin perään, välillä hyviäkin tuloksia, mutta liian usein lupaava alku on tyssännyt siihen, että puuttuu yrittäjiä, jotka rohkeasti panostavat uusiin tuotteisiin ja kala-alan kehittämiseen.

Päivittelimme miten huonosti järvikalaa on saatavissa, vaikka järviä ja kalaa tässä maassa on. Pikkuhiljaa kypsyimme tilanteeseen ja päätimme tehdä asialle jotain omalta osaltamme. Näimme nopeasti kolme porrasta jotka piti ylittää.
Ensimmäinen oli kalan saanti. Yhden kevään koekalastaus Päijänteellä tuotti 2,5 tonnia särkiä katiskoilla viidessä viikossa. Moottorikelkan hankinta tuli hyvin nopeasti eteen, sen jälkeen, kun vedimme kalaa täynnä olevaa pulkkaa jäällä viisi kilometriä…
Särkiä siis on kustannustehokkaasti kalastettavissa, ja löysimme myös yhteistyöhön halukkaita kalastajia. Emme kuvitelleetkaan että kalastaisimme kaiken kalan itse, vaikka kalastamien onkin kalanjalostuksen hauskin osa.

Toinen askel oli selvittää tuotannolta vaadittava byrokratia ja tuotantotilojen kustannus. Siinä vierähti toista vuotta. Kevättalvella 2015 tilallemme rakennettiin kalankäsittelytilat, jotka hyväksyttiin laitoskäyttöön. Budjetti ylittyi paikka paikoin reilusti täysin turhien rakennusvaatimusten vuoksi. Kannatamme lämpimästi byrokratian kevennystalkoita!

Kolmas askel on se, jota teemme parhaillaan. Löytyykö kotimaiselle kalatuotteelle riittävä asiakaskunta? Viime vuoden lopulla valmistuivat ensimmäiset Järki särki – kalasäilykkeet. Tähän saakka olemme markkinoineet niitä paikallisesti Korpilahdella ja Jyväskylässä, pääkaupunkiseudulla niitä on ollut koemarkkinoinnissa noin kymmenessä myymälässä. Nyt huhtikuun alussa tuotteet pääsevät Ruokakeskon valikoimiin ja CM- ja K-kaupat voivat ottaa ne valikoimiinsa koko maassa.
Asiakaspalaute on ollut todella positiivista, mutta on mielenkiintoista nähdä hyväksyvätkö suomalaiset särjen lautaselleen. Kylmän veden aikaan kalastettu särki on mainion makuinen kala ja toivomme että voimme tämän lähes hyödyntämättömän resurssin tarjonnalla vähentää riistokalastetun tonnikalan ja ympäristöä rasittavan norjalaisen lohen käyttöä.

Särkien jalostamisessa ja mehiläishoidossa on paljon samaa

Hunajassa ja särjissä on mielestämme paljon samaa. Molemmissa hyödynnetään resursseja, jotka ovat kestäviä ja menisivät ilman hyödyntämistä täysin hukkaan. Kukat tuottavat mettä, joka ilman mehiläisiä jäisi pääosin keräämättä ja samalla marjat ja hedelmät pölyttämättä. Särkien kalastus puolestaan on yksi tehokkaimmista keinoista järvien rehevöitymisen vähentämiseen.

Voi hyvin –hunajaa riittää kyllä jatkossakin, sillä pyydämme ja jalostamme särkiä talvella kylmän veden aikaan ja kesällä hoidamme mehiläisiä entiseen tapaan! Mutta särjessä on järkeä – kuten hunajassakin!
Lue lisää särkibisneksestämme jarkisarki.fi

8 Comments
  1. Susanna says:

    Täytyypäs tutkia CM:n hyllyt josko löytyisi ja saisi maistella 🙂

  2. Ritva says:

    Löysimme Järki-Särkeä Jyskän varastovalinnasta. Olimme odottaneetkin löytävämme tuotetta jostain…. aivan ensiksi silmään pisti iloisen ja värikkään näköinen purkki – mitäs tämä? Ja se jälkeen huudahdut “Hei katso, tässä sitä nyt on” 🙂 Nam!

KIRJOITA KOMMENTTI

You must be logged in to post a comment.