Categories:Tiesitkö hunajasta

Voi Hyvin -hunajan tuotenimi muuttuu

Tiedote 30.7.2021 ReBranding-3 pienennetty

Voi Hyvin -hunajan tuotenimi muuttuu: nimenvaihtoon jouduttiin viranomaisten vaatimuksesta. Järki Särki -tuotenimeä saa kuitenkin edelleen käyttää.
Voi Hyvin -hunaja joutuu vaihtamaan nimensä, sillä valvontaviranomaisen mielestä tuotteen nimeen sisältyy terveysväittämä.
Ruokavirasto vaati Jyväskylän kaupungin elintarvikevalvontaa puuttumaan Voi Hyvin -hunajan ja Järki Särki -tuotteiden markkinointiin, jota se pitää elintarvikelainsäädännön vastaisena. Ruokaviraston mielestä tuotteita on markkinoitu terveysväittämillä ja se katsoo, että tuotenimet itsessään ovat terveysväitteitä, jotka johtavat kuluttajia harhaan.
Voi Hyvin -hunaja on ollut markkinoilla vuodesta 2004 alkaen, mutta sen markkinointi sillä nimellä pitää lopettaa 19.1.2022 mennessä. Kauppojen hyllyillä nimimuutos alkaa näkyä tämän syksyn aikana.
”Ymmärrämme, että ruoka-alaa tulee valvoa ja valheellisiin terveysväittämiin puuttua, mutta ’Voi hyvin’ on mielestämme toivotus, jolla toivomme asiakkaillemme kokonaisvaltaista hyvinvointia, johon sisältyy ekologisten tuotteiden käyttö ja toisaalta täysipainoinen ruokavalio. Emme edes osanneet kuvitella, että joku ajattelisi terveystilanteensa johtuvan vain Voi Hyvin -hunajan syömisestä”, puuskahtaa Voi Hyvin -hunajan tuottaja Ari Seppälä.
”Olemme kuitenkin todella iloisia, että yrityksemme toinen tuote Järki Särki sai säilyttää nimensä. Ruokavirasto vaati myös sen nimen muuttamista, mutta saimme läpi perustelumme, että tuotteen järkevyys liittyy ympäristövaikutuksiin eikä särjen syönnin järkeä lisääviin vaikutuksiin. Järki tarkoittaa tuotteessamme särjen kalastamiseen ja hyödyntämiseen liittyvää ekologisuutta ja uudistuvien resurssien viisasta käyttöä.”
”Nimenvaihto on ollut raskas prosessi. Emme aluksi voineet uskoa, että joudumme vaihtamaan 18 vuodessa vakiintuneen tuotteen nimen, jolla asiakkaamme meidät tuntevat. Pienelle yritykselle nimenvaihdosta syntyy kymmenien tuhansien kustannukset, aina uusien pakkausten suunnittelusta, painolaattojen uusimisesta ja nettisivujen sekä tuotekuvien päivittämisestä lähtien. Myös vanhoja pakkausmateriaaleja jää käyttämättä”, kertovat tuohtuneet tuottajat Marja Komppa ja Ari Seppälä.
”Uutta nimeä piti pohtia pitkään, mutta hyvillä mielin voimme nyt ilmoittaa, että hunajamme uusi nimi on Mielihyvin-hunaja.”
Tuotteiden tunnistettavuus säilyy, vaikka pakkausten ulkonäköä nimimuutoksen yhteydessä päivitettiin.
”Kokemuksesta oppineena korostamme, että mielihyvin on yhdyssana, joka kirjoitetaan yhteen ja toivomme, että kaikki ymmärtävät nimen tällä tavalla. Emme siis väitä hunajamme edistävän mielenterveyttä, toteavat yrittäjät pilke silmäkulmassaan.
”Mielihyvin tarkoittaa meidän näkökulmastamme samaa kuin entinen voi hyvinkin. Sitä, että luomuhunajamme käyttö tuottaa pölytyshyötyä luonnolle ja että ekologinen, resursseja säästävä tuotantomme estää omalta osaltaan ympäristömme ylikuormitusta ja ilmastonmuutosta. Kun luonto huomioidaan tuotannossa, voi kuluttajakin hyvin ja voi mielihyvin käyttää tuotteitamme.” Summaa Marja Komppa
Voi Hyvin -hunajaa, jatkossa siis Mielihyvin -hunajaa, ja Järki Särkeä tuotetaan Komppa-Seppälän tilalla Keski-Suomessa Jyväskylän Korpilahdella.
Voi Hyvin- hunajatuotteita on myynnissä päivittäistavarakaupoissa ympäri Suomen.

No Comments

KIRJOITA KOMMENTTI

You must be logged in to post a comment.